Solsona, N. Sra. Mercè

Capellans

Mn. Ruiz i Brichs, Lluís

Mn. Lluís Ruiz, Rector

Pg. St. Antoni M. Claret, s/n

25280 SOLSONA
973 48 01 23

Cor de Maria
Claustre, Mare de Déu
Hospital Pere Màrtir Colomés
Sant Bernat, Sant Honorat
Sant Pere Màrtir, Santa Llúcia

9.531 habitants

 

 

La parròquia de la Mare de Déu de la Mercè de Solsona existeix des de temps immemorial.

A l’esquerre del transsepte es troba la capella de la parròquia, amb un altar barroc dedicat a la Mare de Déu de la Mercè, obra de Carles Morató.

Al primer pis se situa el sagrari. Al segon pis, al carrer central, hi ha una imatge dempeus de la Mare de Déu de la Mercè, amb el Nen al braç esquerre. Ambdós porten dos escapularis, un amb l’escut dels mercedaris i l’altre amb la imatge de la Mercè.

De la vestimenta de la Mare, bellament policromada, destaca al pit l’escut de l’orde mercedària, amb la corona reial a la part superior, concessió del rei Jaume I, una creu de plata sobre fons de gules (vermell en heràldica) que és l’emblema de Jesús i or amb quatre pals de gules, escut de la corona d’Aragó. L’escut de la Mercè es col·loca sobre el pit dels que s’han obligat a exercir caritat en grau gairebé d’heroïcitat, segons un mandat diví.

La imatge de la Mare de Déu està flanquejada dins del cambril per un religiós vestint l’hàbit blanc dels mercedaris amb l’escut de la Mercè també al pit, acompanyat de la palma del martiri i una roda dentada; a l’altra banda apareix una altra imatge de difícil determinació.

A la dreta de la Mare de Déu apareix Sant Ramon Nonat amb la palma del martiri tot esgrimint una custòdia, amb roquet i la manteleta de color púrpura de cardenal i, a l’esquerra, el missioner jesuïta sant Francesc Xavier, en aquest cas amb sotana i hàbit de la congregació i portant una creu amb la mà dreta i una vieira a l’esquerra.

El retaule està culminat per un colom, símbol de l’Esperit Sant, sota dos cors; el primer representa el Sagrat Cor de Jesús i apareix acompanyat d’una corona d’espines i una creu al damunt tot simbolitzant l’amor i el dolor de Jesús pels homes; i el segon amb cor travessat un punyalet que simbolitzat el dolor de la Mare de Déu pel seu Fill. Al capdamunt altra vegada l’escut de l’orde de la Mercè. El retaule fou policromat per Antoni Bordons, pintor solsoní.

Als lateral destaquen dos confessionaris absolutament excepcionals.

HORARIS DE MISSES

Dies feiners:

  • 8.45h – Catedral (altar de la Mercè) LAUDES i ADORACIÓ fins abans de la Missa de les 10h. -de dilluns a divendres, excepte festius i els mesos de juliol i agost-
  • 10h – Catedral (Claustre) -de dilluns a dissabte- (els divendres que no siguin festius hi ha la Missa Conventual a l’altar major de la Catedral, excepte el mes d’agost
  • 19.30 – Catedral (altar de la Mercè) -de dilluns a divendres- un quart d’hora abans vespres.

Dissabtes i Vigílies:

  • 20h – Catedral (Claustre)
  • 19h – a l’església del Cor de Maria

Festius:

  • 11h – Catedral, missa d’ofici
  • 19h –  Catedral (altar de la Mercè)