L’Escolania del Claustre

L’Escolania del Claustre té més de 120 anys d’existència. El mes d’abril de l’any 1898, els administradors del Claustre fundaren un benefici amb el càrrec d’organista. Entre les obligacions que tenia s’hi registra la d’ensenyar solfeig a sis nois cantors per al servei de la capella.

Des que es va erigir la segona capella, l’any 1606, fins aleshores, l’organista o el mestre de capella de la catedral, amb els seus cantors, feien el servei de la capella del Claustre. Amb la fundació d’aquest benefici el Claustre tindria un servei propi i segur.

L’anhel del bisbe Riu, de tenir una escolania com la de Saragossa, Montserrat o la Mercè de Barcelona…, guardant les distàncies, en part s’havia complert. Tot i les dificultats que suposa mantenir una escolania, no obstant, seguint els anys de la seva existència i la seva constant renovació, hi ha hagut moments i grups d’escolans excel·lents.

Sens dubte que l’impuls, el creixement i perfeccionament de l’escolania, es deu als directors i organistes que s’han anat succeint des de 1898. Algun d’ells molt eminent.

Tan debò el Claustre pugui tenir sempre una bona escolania. Demanem-ho a la Mare de Déu.