Catalonia Sacra: TOT ÉS AQUÍ

“TOT ÉS AQUÍ”, UNA INICIATIVA PER CONVIDAR A VISITAR ESGLÉSIES AMB VALOR PATRIMONIAL D’ARREU DE CATALUNYA

Catalonia Sacra proposa per aquest estiu visitar el patrimoni cultural d’arrel religiosa de “km 0”

Paisatge, país, immensitat, memòria, color, silenci o ànima són només alguns dels molts valors que pot transmetre el patrimoni cultural de l’Església. Catalonia Sacra llança “Tot és aquí”, una iniciativa que vol convidar a descobrir i visitar monuments de gran valor cultural i un actiu turístic de primer nivell: catedrals, monestirs, santuaris, ermites,… Adreçada especialment per a persones que passaran les vacances d’ estiu a Catalunya, “Tot és aquí” vol visibilitzar un patrimoni repartit arreu de la geografia, dels Pirineus al mar, clau per entendre la cultura i el país, i amb formats i estils molt diversos.

En les circumstàncies actuals, les característiques d’aquest patrimoni el converteixen en la destinació ideal: amplis espais, poques aglomeracions, bona temperatura, atenció individualitzada… D’altra banda, tots aquests espais han preparat al detall la reobertura, i disposen d’un protocol de seguretat i higiene davant de la Covid-19 per poder gaudir plenament de la visita.

Una de les accions que serveixen per invitar a conèixer aquest patrimoni és un vídeo promocional que visualitza el resultat de la vivència espiritual de la societat al llarg dels segles, i que posa en relleu els seus múltiples valors històrics, artístics, sentimentals o paisatgístics. Un patrimoni bell, fascinant, divers i profundament viu amb romànic, gòtic, barroc o contemporani que es pot conèixer o revisitar aquest estiu.

L’objectiu és incentivar un consum cultural de proximitat, de “km 0”, que no té res a envejar al d’altres països i que aporta al visitant un valor afegit que va més enllà del mer entreteniment. Un patrimoni que es pot visitar amb mirades molt diferents, bé sigui des dels seus valors estrictament culturals com també des d’un enfocament espiritual o de reflexió.

A la web de «Tot és aquí» (www.cataloniasacra.cat/esglesiesobertes) s’hi poden trobar fitxes informatives d’una trentena d’espais que estan oberts a la visita i disposen d’una dinàmica turística (horaris d’obertura continuats,

atenció al visitant, servei de guiatge…). Aquests edificis formen part d’una xarxa que des de fa uns mesos treballa coordinadament per impulsar la visita al patrimoni cultural de l’Església.

Les accions d’aquesta iniciativa es reforçaran a les xarxes socials de Catalonia Sacra. Es recomanarà la visita a aquests espais i es destacaran algunes de les seves singularitats, per a incentivar una visita més fructífera.

Un patrimoni amb alt valor turístic

El patrimoni cultural de l’Església té un elevat protagonisme en els centres d’interès turístic que hi ha a Catalunya. D’entre els 50 primers llocs, prop d’un 20% dels elements amb més interès són equipaments de caràcter religiós. Aquest estudi “Inter” es va elaborar fa uns anys a partir de quatre criteris: l’estudi de guies turístiques, pàgines web, catàlegs de tour-operadors i xarxes socials.

Més enllà dels equipaments més coneguts i amb més visitants, Catalunya disposa de moltes altres joies de primer nivell que no són massa conegudes i visitades, i que son protagonistes d’aquesta campanya “Tot és aquí”.

Elements milenaris que demanen una important tasca de restauració

El patrimoni cultural de l’Església demana una constant atenció i manteniment. Els seus valors patrimonials, i les seves característiques materials fan necessària una tasca contínua de conservació, restauració, investigació, i obertura al públic.

En els darrers tres anys, les parròquies i els bisbats amb seu a Catalunya han realitzat una inversió mínima de 29, 7 MEU en la restauració de béns culturals. Cal tenir present que en els deu bisbats amb seu a Catalunya hi ha, en total, més de 4050 esglésies de titularitat diocesana.

https://www.cataloniasacra.cat/patrimoni/esglesiesobertes

CONTACTE MITJANS DE COMUNICACIÓ

Marc Riera 600862466  comunicacio@cataloniasacra.cat

vegeu el vídeo: