Jornades Europees de Patrimoni

CATALONIA SACRA ES TORNA A BOLCAR AMB LES JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI

Ha programat més d’una trentena d’activitats gratuïtes pel cap de setmana del 7, 8 i 9 d’octubre per mostrar el valuós patrimoni cultural de l’Església Les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) són l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. Catalonia Sacra es torna a sumar a aquesta iniciativa, que a Catalunya promou l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

El 7, 8 i 9 d’octubre, Catalonia Sacra, a través de la seva Xarxa d’Esglésies, se suma a la celebració amb més d’una trentena d’activitats en 16 comarques del Principat, que permetran al públic poder conèixer el patrimoni cultural de l’Església. Totes les activitats es poden consultar a www.cataloniasacra.cat/ agenda, són gratuïtes i requereixen inscripció prèvia.

Es proposen tot tipus d’activitats per acostar-se al patrimoni: des de visites a catedrals com les de Barcelona (Barcelonès) o Tarragona (Tarragonès); a monestirs com els de Ripoll (Ripollès), Breda (la Selva) o Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) i basíliques com la de Castelló d’Empúries (Alt Empordà) o la Seu de Manresa (Bages). També s’endinsarà en obres mestres com els retaules de Santa Llúcia de Sant Llorenç de Lleida (Segrià), de Sant Joan de Valls (Alt Camp), del santuari del Miracle de Riner (Solsonès) o el d’Arenys de Mar (Maresme) i tresors i relíquies com els de la basílica del Pi i dels sants Just i Pastor, ambdues a Barcelona (Barcelonès).

Una proposta consolidada és la de donar a conèixer els oficis relacionats amb el patrimoni. Per tercer any, Catalonia Sacra torna a oferir visites centrades en els oficis relacionats amb el seu estudi, conservació i la gestió. Els participants podran conèixer sobre el terreny la tasca que realitza un organista, un vitraller, un arquitecte, un restaurador, un arxiver i un ferrer. Aquestes activitats es realitzaran a Igualada (Anoia), l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Solsona (Solsonès), Vic (Osona) i Alpens (Osona). En aquesta 31a edició de les JEP també hi ha moltes altres propostes; jornades de portes obertes en conjunts com el Monestir de Ripoll (Ripollès) o la basílica de Santa Maria d’Empúries (Alt Empordà), conferències com una sobre el patrimoni d’Arenys de Mar (Maresme) o visites centrades a conèixer la música d’orgue a Castelló d’Empúries (Alt Empordà).

Enguany s’hi incorporen els àudios del retaule de Santa Llúcia de Sant Llorenç de Lleida (Segrià), la portalada del Monestir de Ripoll (Ripollès), el retaule del santuari del Miracle de Riner (Solsonès) i la predel-la del retaule de Sant Joan de Valls (Alt Camp). Totes aquestes audioguies es presentaran amb una visita guiada que es farà el cap de setmana de les JEP.

Totes les activitats proposades són gratuïtes, però és imprescindible la inscripció prèvia des de la pàgina www.cataloniasacra.cat/agenda. Catalonia Sacra és una iniciativa dels bisbats amb seu a Catalunya que aquest 2022 compleix 10 anys. El seu objectiu és donar a conèixer el patrimoni arquitectònic i artístic vinculat a l’Església i facilitar-ne la seva visita. Aquest patrimoni, que representa una altíssima proporció de la riquesa patrimonial del territori, és el resultat de 2.000 anys de vinculació entre el cristianisme, la cultura, la identitat i l’espiritualitat del país.

Activitats Jornades Europees de Patrimoni