Itinerari guiat de Catalonia Sacra

ITINERARI GUIAT DE CATALONIA SACRA PER CONÈIXER LES ESGLÉSIES DE LES COLÒNIES INDUSTRIALS DELS LLOBREGAT

Inscripció oberta per aquesta nova activitat que es farà el dissabte 29 de setembre

Les colònies són un dels fenòmens més característics del procés d’industrialització de Catalunya. Es tractava d’un conjunt d’instal·lacions industrials separades dels nuclis de població, amb cases per a obrers i encarregats, amb escola, economat o església. Catalonia Sacra proposa pel dissabte 29 de setembre una activitat per conèixer les esglésies de les colònies industrials de Catalunya i ho farà amb un itinerari guiat a les esglésies de l’Ametlla de Merola i de la colònia Pons, al terme de Puig-reig (Berguedà). Aquesta activitat guiada per Rosa Serra és proposada pel Bisbat de Solsona i començarà a les 10 h del matí. Per participar-hi cal fer inscripció prèvia al web www.cataloniasacra.cat/agenda, al correu reserves@cataloniasacra.cat o al telèfon 693 720 202.

Aquest itinerari tindrà la primera aturada a l’església parroquial de Sant Mateu de l’Ametlla de Merola. Aquesta és l’església més gran de les colònies del terme municipal de Puig-reig i una de les més ben conservades i actives de les existents al Llobregat. Avui encara té uns 300 habitants. Remarcar les nombroses associacions de caire religiós nascudes al voltant de l’església: Lluïsos, Filles de Maria, Apostolat de l’Oració etc. a més dels més que centenaris Pastorets.

La segona visita serà l’església de Sant Josep de la colònia Pons (1885-1887), qualificada pels contemporanis com la catedral de l’Alt Llobregat. És després de la cripta de la colònia Güell, l’església més singular i de més valor patrimonial del món de les colònies. Exemple clar de l’arquitectura neogòtica fou projectada per l’arquitecte Josep Torres i Argullol.

ACTIVITATS PER DONAR A CONÈIXER EL PATRIMONI ARREU DEL TERRITORI

L’agenda cultural de Catalonia Sacra es visualitza aquest 2019 amb prop d’una quarantena de visites, itineraris, conferències… Aquestes activitats es va presentar el 20 de febrer en un acte a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona. Els deu bisbats amb seu a Catalunya impulsen per vuitè any aquesta programació que de març a octubre visualitza i difòn la riquesa i diversitat del patrimoni d’arrel religiosa. Els actes es reparteixen en 20 comarques de Catalunya i una del País Valencià.

Les activitats de Catalonia Sacra i Dertosa Sacra* tornen a posar en relleu la importància i la diversitat d’un grapat d’obres cabdals de l’art català que hi ha arreu de l’àmbit dels 10 bisbats, amb conferències i visites guiades a elements  destacats del patrimoni amb valor afegit, bé sigui perquè no s’ofereixen regularment, bé sigui per la rellevància dels ponents.

En l’àmbit del Bisbat de Solsona aquesta activitat és la darrera programada aquest any 2019. S’han realitzat visites centrades en els vitralls de la Catedral de Solsona (20 d’abril), una conferència sobre l’església de Sant Jaume de Mollerussa (24 d’abril) i, ara, aquesta visita per conèixer les esglésies de les colònies del Llobregat (29 de setembre).

CATALONIA SACRA

Catalonia Sacra és una iniciativa dels bisbats amb seu a Catalunya. El seu  propòsit és donar a conèixer el patrimoni arquitectònic i artístic vinculat a l’Església Catòlica, i ajudar a la seva visita. Aquest patrimoni, que representa una altíssima proporció de la riquesa patrimonial del territori, és el resultat de 2.000 anys de vinculació entre el cristianisme, la cultura, la identitat i l’espiritualitat del país.

ITINERARI GUIAT | LES ESGLÉSIES DE LES COLÒNIES DEL LLOBREGAT

Dissabte 29 de setembre. Hora inici: 10 h.

Punt de trobada: Aparcament de l’Ametlla de Merola

Activitat amb inscripció prèvia via web, al correu reserves@cataloniasacra.cat o al telèfon 693 720 202

www.cataloniasacra.cat/agenda

* Al Bisbat de Tortosa, Catalonia Sacra usa la denominació Dertosa Sacra

CONTACTE PREMSA

Marc Riera | 600862466

comunicacio@cataloniasacra.cat