Catalonia Sacra celebra Santa Bàrbara amb un taller per conèixer les campanes de Cervera

Daniel Vilarrubias farà una conferència i es podrà veure en directe el toc de temps que es toca amb motiu de la patrona de les campanes i els campaners

El 4 de desembre és Santa Bàrbara, patrona de les campanes i els campaners. Amb motiu d’aquesta festivitat, Catalonia Sacra ha programat un Taller de Patrimoni especial que tancarà l’agenda d’activitats del 2022. El campanar de l’església de Santa Maria de Cervera (Segarra) serà l’eix d’aquesta activitat que es farà el mateix diumenge i que comptarà amb una conferència del Dr. Daniel Vilarrubias i amb un toc de campanes que es podrà veure en directe. El campanar cerverí és un dels pocs de Catalunya que conserva els mecanismes originals i el toc manual de campanes. L’activitat començarà a les 10.30 h i té un preu de 6 euros. La inscripció es pot fer via web (https://www.cataloniasacra.cat/agenda/detall/info/682).

«El campanar de Cervera, un referent dels tocs tradicionals catalans» permetrà conèixer les singularitats d’aquesta construcció i de les campanes. El robust campanar, d’uns 50 metres d’altura i d’arquitectura gòtica, va ser plantejat conjuntament amb l’església, a finals del s. XI, la seva construcció data dels segles XIV i XV. L’any 1358 es considerava el fet de no tenir campanar “una gran minva i vergonya per a la vila”, motiu pel qual es va disposar que s’hi treballés fins que es poguessin situar les campanes al pis corresponent. A diferència d’altres campanars es va escapar dels efectes de la Guerra Civil.

Fins al pis de les campanes s’ha de pujar uns 130 esglaons. Per poder tocar i sentir les campanes hi ha un equipament complex com la sala amb els contrapesos o la sala del rellotge on s’ha trobat tradicionalment el mecanisme que fa funcionar l’espectacular rellotge que dona a la plaça Major. El primer mecanisme que s’hi va instal·lar va ser construït el segle XV. Actualment, n’hi podem observar dos: un del segle XV i el de 1968. En la sala del rellotge hi ha clau de volta esculpida amb la imatge de Santa Bàrbara, patrona dels Campaners.

Al pis de les campanes hi ha sis campanes que permeten realitzar els diferents tocs. Les campanes de Cervera continuen sent tocades per campaners d’una forma totalment manual, igual que fa centenars d’anys. Aquest fet constitueix una sorprenent excepció. Avui en dia es continuen fent de forma continuada diferents tocs i un dels més especials és el toc del temps, d’una bella musicalitat que s’executa també cada any el 4 de desembre, dia de Santa Bàrbara.

CONTACTE COMUNICACIÓ

Marc Riera

comunicacio@cataloniasacra.cat

600862466