60è aniversari de la Coral Cardonina

CORAL CARDONINA

60è aniversari (1958-2018)

Enguany la Coral Cardonina compleix el 60è aniversari de la seva fundació i per a festejar l’efemèride ha projectat un seguit d’actes i iniciatives culturals que se succeiran els propers mesos.

Fundada l’any 1958 per mossèn Josep M. Casafont, la formació cardonina és una de les entitats culturals de Cardona amb més tradició. Durant sis dècades ha solemnitzat les cerimònies religioses i els actes festius de la vila ducal ininterrompudament. En tots aquests anys la seva composició ha anat canviant i s’han anat renovant el seus membres, mantenint sempre viu el seu ferm compromís en pro de l’art i cultura. Actualment està constituïda per una trentena de cantaires dirigits pel musicòleg d’arrels cardonines Ovidi Cobacho Closa.

Per tal de festejar aquest seixantè aniversari, el cor cardoní ha elaborat un calendari d’activitats que comprendran una gran diversitat d’esdeveniments i manifestacions musicals que s’iniciaran el mes de març i clouran el proper 2019, amb l’edició d’una publicació sobre la història de l’entitat i un recull d’enregistraments històrics. Per aquest darrer motiu, els membres de la formació, sota la coordinació del seu director, ja s’han posat a treballar en la recerca d’informació i la recopilació de material gràfic i audiovisual als arxius de l’entitat.

La doctora en musicologia Glòria Ballús serà l’encarregada d’inaugurar el calendari d’actes commemoratius del 60è aniversari de l’entitat amb una conferència sobre la tradició musical a Cardona. El calendari d’actes clourà a finals d’any amb un gran concert antològic al flamant Auditori Valentí Fuster, amb la concurrència de diversos intèrprets i formacions musicals.

Calendari d’actes commemoratius:

 • 4 de març (2018): Presentació del calendari d’actes del 60è aniversari de l’entitat, amb la conferència “Cardona i la música” a càrrec de la Dra. Glòria Ballús. Cripta dels Sants Màrtirs de Cardona. 18:30h. Església de Sant Miquel (Cardona).
 • 11 de març (2018): Concert inaugural del 60è aniversari a càrrec dels Academy Choir and Ensemble de l’institut nord-americà Western Reserve Academy (Ohio). Una de les formacions més prestigioses i elitistes dels Estats Units que visitarà Cardona amb un conjunt musical integrat per una vintena de joves intèrprets, d’entre 15 i 17 anys. 18:30h. Església de Sant Miquel (Cardona).
 • 25 de març (2018): interpretació de la producció Oratori sobre la passió i mort de Jesucrist dins el Cicle de Música Sacra de Cardona. Un espectacle que conjuga les arts musicals, dramàtiques i plàstiques per a revelar-nos els misteris del relat de la Passió. 19.00h. Església de Sant Miquel (Cardona).
 • 29 de març (2018): Concert Musiques de la Passió a Manresa, a partir dels textos i les peces musicals de l’oratori sobre la Passió de Jesucrist. La Coral Cardonina interpretarà a l’església del Convent de les Caputxines de Manresa, la nit de Dijous Sant, la seva versió dramàtica i musical de la Passió de Nostre Senyor. Església de les Caputxines (Manresa).
 • Juliol (2018): Concert a la carta. Sopar – Concert a la fresca on els comensals podran escollir el programa de l’actuació de la Coral Cardonina, entre una selecta carta de les novetats musicals de la formació cardonina. Cardona
 • Setembre (2018): CARDONA CANTA. 6ª Edició del certamen de música coral a Cardona, amb la participació de diferents cors convidats, dins el marc de la Festa Major de Cardona.
 • Desembre (2018): Trobada d’excantaires i GRAN CONCERT DEL 60è ANIVERSARI, amb la participació de diferents intèrprets i formacions musicals de Cardona i la comarca.
 • Activitats paral·leles (març – novembre de 2018): Conferències, audicions i projeccions musicals de caràcter divulgatiu desenvolupades amb la col·laboració de diferents entitats de la vila.
 • Viatges i actuacions a d’altres municipis : La Coral Cardonina està acabant de concretar un viatge a La Rioja i diverses actuacions a diferents municipis catalans en el transcurs d’aquest any 2018.
 • 2019: Edició i presentació d’un volum dedicat a la història de la Coral Cardonina amb un ampli recull gràfic i audiovisual.

CORAL CARDONINA  

 

Coral Cardonina

Els orígens de l’entitat es remunten a l’antiga Schola Cantorum de Sant Miquel que Mn. Josep M. Casafont refundà l’any 1958, poc després de la seva arribada a la parròquia cardonina. Aquest cor masculí va acabar integrant-se amb una secció femenina l’any 1967, conformant així una agrupació de veus mixtes que passaria a anomenar-se Coral Cardonina. Des dels seus orígens ha estat estretament vinculada a la parròquia de Cardona, on té la seva seu i on, any rere any, solemnitza les festivitats més assenyalades del calendari litúrgic amb els seus cants. Al seu torn, d’ençà de la seva creació, el seu compromís en pro de la música i l’art a Cardona ha estat sempre ben ferm, participant en nombrosos actes culturals i contribuint a dinamitzar la vida musical cardonina amb l’impuls de diferents concerts i activitats artístiques.

Durant aquestes sis dècades ha cultivat un repertori extens i variat que, any rere any, es renova amb la incorporació de noves peces i arranjaments, així com també amb la recuperació de composicions de l’antic arxiu musical de la parròquia de Sant Miquel. També, des dels seus inicis, ha procurat contribuir a l’enriquiment de la vida cultural cardonina programant-hi concert d’intèrprets de renom com ara el quartet vocal femení Clara Schumann (1961), el popular acordionista Tosquiets (1962), l’Orquestra d’Andorra (1964),  Gaietà Renom (1968), l’organista de la catedral de Barcelona Mn. Joan Gamissans (1969), l’Orfeó Català (1969), l’Orfeó Lleidatà (1972), la Capella de Música de Burés (1978), Camerata Singers de Manila (1983), el Cor de l’Acadèmia de Medicina de Gdansk (1984) o el Cor Monteverdi de Budapest (2008), entre d’altres.  Més enllà dels murs de la vila ducal, la Coral Cardonina s’ha distingit en nombrosos municipis d’arreu de Catalunya, Mallorca i Andorra. La mort de Mn. Casafont, després de 54 anys al capdavant de l’entitat, va donar pas a que el musicòleg Ovidi Cobacho n’assumís la direcció l’any 2013, donant un nou impuls a l’entitat fins a dia d’avui.

Els darrers temps, l’entitat musical cardonina ha promogut la creació del certamen de cant coral anual “Cardona Canta”, la creació d’un oratori sobre La Passió a partir del fons musical dels arxius cardonins i la reconversió del Tradicional Concert de Santa Cecília en el Memorial Josep M. Casafont. Ha contribuït a dinamitzar la vida cultural cardonina amb nombroses iniciatives com la celebració de grans concerts i esdeveniments musicals a la vila ducal, com la visita de l’Orfeó Català dins els  actes del Tricentenari (2014), el Rèquiem de Mozart a càrrec del Cor i l’Orquestra de l’Unesco (2016) o bé la producció “El cant d’un poble”, amb la Banda de Música de Cardona i diversos cors de la comarca, que va cloure amb un gran concert al Teatre Kursaal de Manresa (2014).

ACTE INAUGURAL

 • Conferència inaugural del calendari de commemoracins del 60è aniversari de la Coral Cardonina: “Cardona i la música” a càrrec de Glòria Ballús. Dins el marc de la FESTIVITAT DELS SANTS MÀRTIRS DE CARDONA. Dg. 4 de març, a les 18:30h. Cripta dels Sants Màrtirs (església parroquial).

Glòria Ballús Casóliva

Nascuda a Manresa, comarca del Bages (Catalunya Central).  És Doctora en Musicologia ─excel·lent Cum laude─ i amb les titulacions de professora superior de Piano, Solfeig, Teoria de la Música, Transposició i acompanyament, Musicologia i de Pedagogia Musical en el Conservatori Superior de Música de Barcelona; i Professora de Batxillerat (assignatura de música) per oposició.

En l’àmbit de l’etnomusicologia, des de 1980, realitza treballs d’investigació prioritàriament en diferents poblacions del Bages, principalment dins el Catàleg Recerques impulsades pel Centre de promoció de la Cultura Popular tradicional catalana de la Generalitat de Catalunya, pels quals li han atorgat beques per diferents temes sempre a l’entorn de la música.

En referència a Cardona ha publicat diferents treballs relacionats amb la seva tradició musical, entre d’altres:

. Va participar en la XXXIX Assemblea Intercomarcal d’Estudiosos, celebrat a Cardona (1994), amb la comunicació Aspectes Etnomusicològic de Cardona, publicada pel Foment Cardoní i el Patronat Municipal de Museus (1997).

. Conferència-audició Les músiques de Cardona, realitzada a Cardona, dins el Festival de música i cultura popular catalana ARRELS, organitzat per CO.DI.CA-Coordinadora Dinamització Cardona (13.08.1995).

. És autora de la fotografia de Cantada de caramelles a Cardona a l’any 1996, publicada a la Gran Enciclopèdia de la Música, volum 2, dins el nom caramelles (2000).

. Conferència-presentació del programa de la Festa Major de 2010, al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Cardona (01.09.2010)

.“Materials per a la història de la música instrumental a Cardona”, Programa de Festa Major 2007. Cardona, Ajuntament de Cardona, pp. 25-52.

.“El Ball de Bastons de Cardona”, Programa de Festa Major 2010. Cardona, Ajuntament de Cardona, pp. 131-183.

.“El Ball de Bastons de Cardona i el seu protocol: una proposta”, Programa de Festa Major 2010. Cardona, Ajuntament de Cardona, pp. 185-191.