El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona incorpora la Mare de Déu amb el Nen, una talla de fusta del segles XII i XIII

Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional,

la Generalitat l’ha adquirida a una particular per 100.000 euros

El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona va presentar, el dia 3 de setembre, una nova incorporació d’art al seu fons, la Mare de Déu amb el Nen, una talla de fusta policromada que data entre el segles XII i XIII i que està en bon estat de conservació. La Generalitat la va adquirir el juliol passat per 100.000 euros procedent de la col·lecció d’art de Liliana Godia. La marededéu fa més d’un metre d’alt i té moltes similituds amb la Mare de Déu del Claustre de Santa Maria de Solsona. La talla va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2014. La presentació va tenir lloc a la Sala del Campanar del Museu de Solsona.

És una escultura de fusta de molt bona qualitat i en molt bon estat de conservació, segons els experts. Conté abundants restes de policromia i fa una alçada de més d’un metre. Els estudis més antics dataven la imatge al segle XIII, però ara se situa entorn del 1200 o fins i tot a la segona meitat del segle XII. La manca de referents documentals, la descontextualització i les transformacions que han patit algunes d’aquestes obres dificulta la correcta datació de la imatgeria romànica i del primer gòtic.

D’altra banda, es considera que el seu disseny va agafar com a model la talla de la Mare de Déu del Claustre de Santa Maria de Solsona. Les dues imatges presenten molts detalls en comú. El pentinat de trenes, els plecs dels teixits, la corona, la postura del nen i fins i tot les mides són molt similars. L’execució de la talla és molt bona i mostra detalls d’enorme interès. Per exemple, el rostre de la marededéu, la part més delicada i de més qualitat, és una peça diferent de la resta del conjunt, tallada a part, que encaixa perfectament amb la resta del cap i el conjunt.

La peça, ara adquirida per la Generalitat, ja va ser a Solsona l’any 2016 durant l’exposició “Sub Tuum Praesidium. La imatge de la Mare de Déu al Bisbat de Solsona”. Ara s’incorpora a l’exposició permanent.

L’obra se suma a la Col·lecció Nacional que, cada any, s’incrementa a través de la política d’adquisicions segons la legislació vigent en matèria de patrimoni cultural i dels plans de foment sectorials de la Generalitat de Catalunya. Unes iniciatives que tenen la funció de patrimonialitzar diverses disciplines artístiques com el Pla Integral de les Arts Visuals, Pla Nacional de Fotografia i Comissió del Còmic i la Il·lustració.

Entre les autoritats que van assistir a la presentació oficial, del dissabte dia 3, hi havia la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; el director del museu, Carles Freixes; el bisbe de Solsona, Francesc Conesa. També hi van participar la historiadora de l’art Immaculada Lorés, que va parlar sobre la importància artística de l’escultura, i l’historiador Ramon Planes, que ho va fer sobre les vicissituds viscudes per aquesta imatge al llarg de la història.

Informa: Ramon Estany

Publicat el dins de El Bisbe, Notícies

,