El monestir de Sant Llorenç serà un centre d’interpretació i estudi del romànic del Berguedà

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, el bisbe de Solsona, Francesc Conesa, i l’alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, han signat aquest dilluns al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà el conveni de col·laboració que convertirà aquest singular espai en un centre per a la interpretació, l’estudi i els itineraris romànics del Berguedà.  La Diputació de Barcelona aporta 1.400.000 euros al projecte.

L’acord preveu adequar les diferents estances de l’interior del monestir com una infraestructura per donar a conèixer el romànic del Berguedà a nivell nacional i internacional, en base també al conjunt d’esglésies restaurades per la Diputació de Barcelona al llarg dels anys. Mantenint les activitats culturals que es fan actualment a l’església, el futur centre projecta el monestir com una experiència innovadora i contemporània de la interpretació del romànic; que fomenti el desenvolupament econòmic, social, cultural i turístic del municipi de Guardiola i de tota la comarca.

Durant la seva intervenció la presidenta Marín ha afirmat que «avui ens comprometem amb aquesta signatura a tirar endavant la gran història que representa el monestir de Sant Llorenç, i posem en valor aquesta joia del romànic». I ha subratllat «el ferm compromís de la Diputació de Barcelona a l’hora de donar suport a aquest projecte i fer realitat el centre d’interpretació de l’art romànic del Berguedà. Un centre que serà un referent cultural i reforçarà, no només la comarca, sinó a tot el país».

De la seva banda l’alcalde Josep Lara ha remarcat que «amb aquesta signatura s’inicia una nova etapa pel municipi de Guardiola de Berguedà i per a la comarca, ja que tot i que el monestir de Sant Llorenç és un espai neuràlgic, aquest conveni és la cirera del pastís després de 40 anys d’actuacions al monestir, perquè serà un revulsiu cultural i econòmic, ja que tothom qui vulgui conèixer el romànic al Berguedà haurà de passar pel centre d’interpretació que sense el suport de la Diputació de Barcelona no hauria estat possible».

Per últim, el bisbe Conesa ha recordat la llarga història que representa el Monestir de Sant Llorenç «com a pedres que parlen i que són l’expressió d’una fe i de la nostra identitat”. I ha destacat «la feina conjunta i la confluència de les tres institucions que han fet possible el projecte del centre d’interpretació».

Un projecte amb tres eixos: innovació, desenvolupament i projecció

El futur centre per a la interpretació, l’estudi i els itineraris romànics del Berguedà al monestir de Sant Llorenç oferirà una experiència innovadora al país, que permetrà interpretar la memòria romànica des de la contemporaneïtat. L’objectiu és situar el coneixement i la interpretació d’un art ancestral com el romànic en totes les seves accepcions (arquitectura, pintura, escultura, musica…) com a base per al desenvolupament de nou coneixement i noves expressions artístiques que transcendeixin els significats de l’art romànic i el contextualitzin en el món actual.

Un altre dels grans eixos del projecte és el del desenvolupament econòmic, social, cultural i turístic de Guardiola i de la comarca. Així, el futur centre d’interpretació i estudi contempla les activitats culturals que es desenvolupen al voltant del monestir de Sant Llorenç com a espai catalitzador i dinamitzador de l’oferta cultural de l’alt Berguedà.

Per últim, aquest centre d’interpretació, estudi i difusió es basa en la xarxa de l’art romànic del Berguedà que, de manera capil·lar, va més enllà de les seves pròpies fronteres i uneix amb l’esperit inicial d’aquest art un nou missatge cap a la nostra contemporaneïtat amb els valors col·lectius que el romànic preconitzava.

Des del monestir de Sant Llorenç es visiten actualment diversos recursos del romànic del Berguedà, com són: l’església de Sant Quirze de Pedret (Cercs), l’església de Sant Sadurní de Rotgers (Borredà), l’església de Sant Vicenç de Rus (Castellar de n’Hug) i l’església de Sant Vicenç d’Obiols (Avià). L’any 2021 van rebre 6.900 visitants, dels quals més de 3.600 van participar en actes culturals al monestir de Sant Llorenç (tot i la restricció d’ocupació de bona part de l’any 2021 a causa de la COVID-19).

Calendari

Segons l’acord signat aquest dilluns, els pròxims mesos es començaran a redactar els projectes tècnics per poder començar les obres l’any que ve. Es preveu que els treballs acabin el 2025.

El projecte contempla intervencions en les diferents estances de l’interior del monestir, on s’adequaran els accessos i es  faran obres en l’espai a usos expositius i polivalents (tallers, reunions, programes educatius i serveis).

El monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà

El monestir de Sant Llorenç està situat al municipi de Guardiola de Berguedà, en un altiplà a ponent de la vila des d’on domina l’aiguabarreig del Bastareny i el Llobregat. És propietat del Bisbat de Solsona i l’ús de l’espai és de l’Ajuntament de Guardiola de Berguedà.

Les actuacions de millora han anat a càrrec de la Diputació de Barcelona. La corporació hi ha invertit, des del 1996, més de 7 milions d’euros.

Restauració

La Diputació de Barcelona ha finançat la restauració del monestir i ho ha fet en tres etapes:

De 1982 a 1988. En aquesta primera fase es va recuperar l’alçada original de l’interior de l’església en la nau lateral sud i es va restaurar el campanar i l’interior de l’església.

De 1996 a 2008. La segona fase de les obres li va donar al monestir l’aspecte actual. Es va recuperar tot el volum de l’església i es va permetre la contemplació de la tribuna des de l’interior de la nau. També es van restaurar les restes de l’antic claustre i el volum original de l’antic hospital.

De 2014 a 2019. En aquesta tercera fase es va dotar l’equipament de les instal·lacions necessàries per la seva posada en ús en condicions de seguretat i confort. S’hi va instal·lar un sistema de protecció d’incendis, una escomesa d’aigua potable, uns serveis higiènics i la infraestructura necessària per obrir al públic.

La inversió específica al monestir de Sant Llorenç des de 1996 ha estat de 7.322.811,86 euros, que s’han de sumar al 1.400.000 euros que la corporació hi destina en el conveni per l’espai d’estudi i interpretació del romànic.

L’acord per a la creació d’un centre d’interpretació del romànic del Berguedà al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), número 8 “Treball digne i creixement econòmic”, número 10 “Reducció de les desigualtats” i número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Publicat el dins de El Bisbe, Notícies