El bisbe Francesc a la festa de Cinquagesma a Falgars –La Pobla de Lillet–

El dilluns de Cinquagesma, que aquest any s’esqueia el 6 de juny, és un dia d’aplec per a La Pobla de Lillet, al santuari de Falgars; i aquest any hi va ser present el nostre bisbe Francesc. Era la seva primera visita a una celebració religiosa i cívica en aquesta vila.

Va començar presidint l’eucaristia, als peus de la Mare de Déu de Falgars, concelebrada pel rector de la parròquia, Mn. Joan Lladó, i per Mn. Ramon Viladés, que n’havia estat vicari. També hi havia de ser Mn. Gaspar Comellas, l’altre prevere de la Unitat Pastoral Parroquial de Bagà, rector d’aquesta parròquia, però la Covid li ho va impedir. La missa va ser ben viscuda, al voltant de Maria com a amiga, model i intercessora.

En sortir, el bisbe Francesc es va passejar pels voltants del santuari, fent contacte amb la gent i anant al mirador de Joan Casanova, des d’on s’aprecia molt bé La Pobla i el paisatge del Prepirineu; i fins i tot el Puigmal hi treu el cap una mica. Mentrestant, la cobla Pirineu, en formació de banda, tocava diverses peces per al Llevant de Taula; és a dir, acompanyant els preparatius per al dinar, de les persones que havien pujat a la festa i que estaven escampades pels planells d’allí a la vora.

I després d’un bon dinar a l’hostatgeria, el bisbe Francesc va contemplar la típica Dansa de Falgars, acompanyada per la cobla Pirineu. És una de les celebracions més comunitàries de La Pobla; en ella, començant per una parella gran, i una noia que representa que es dóna en prometatge, s’hi afegeixen l’alcalde i diverses pubilles i hereus, i al final, tot el poble; i s’acaba amb el ball, una mica esbojarrat, de les Corrandes.

Aquesta primera vinguda del bisbe Francesc a la nostra vila ha deixat una ben bona impressió a les persones que hi ha assistit.

Informa. Mn. Joan Lladó

Publicat el dins de El Bisbe, Notícies