Inauguració de la sala St. Quirze de Pedret. Museu de Solsona

El proper dissabte dia 14 de maig a les 19:30 la Sra. Natàlia Garriga, consellera de Cultura, inaugurarà la remodelació museogràfica de la sala del Museu de Solsona on s’exposen les pintures murals de Sant Quirze de Pedret. La inauguració s’emmarca dins la Nit dels Museus i acompanyaran a la consellera Mons. Francesc Conesa, bisbe de Solsona, la Sra. Judit Gisbert, alcaldessa de Solsona, entre altres.

Després de la inauguració de la sala, l’Hble. Sra. Natàlia Garriga – consellera de Cultura-, el Sr. Josep Ollé – director del departament de Coordinació Territorial de la Fundació “La Caixa”-, la Sra. Immaculada Lorés -comissaria del projecte- i el Sr. Carles Freixes -director del Museu de Solsona atendran als mitjans de comunicació.

La sala on es troben les pintures preromàniques i romàniques provinents de l’església de Sant Quirze de Pedret (Cercs, el Berguedà) és sens dubte la sala icona del Museu de Solsona, per tractar-se d’un dels conjunts de pintura mural més excepcionals d’Europa. D’aquí que la seva renovació museogràfica, l’actual era dels anys vuitanta, sigui un projecte emblemàtic en la trajectòria del Museu.

Aquest conjunt consta de les pintures de l’absis central -romàniques i preromàniques-, que es conserven al Museu de Solsona, i les de les dues absidioles laterals, que es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya. El conjunt sencer constitueix unes pintures murals incomparables en l’àmbit europeu per diferents motius. En primer lloc, perquè les dues pintures preromàniques constitueixen un exemple pràcticament únic de pintura d’aquesta època, són un clar exemple del que degué ser el primer programa decoratiu de l’església entorn de l’any 1000. Per altra banda, les segones pintures del segle XII tenen una gran qualitat artística i presenten un programa iconogràfic, el Judici Final, que no té paral·lels en la pintura mural romànica catalana.

El projecte de remodelació ha consistit en una restauració de les pintures per tal de fer-ne una neteja i una fixació millorant la seva preservació i conservació. En segon lloc, s’ha portat a terme tot un projecte de digitalització en col·laboració amb el grup de recerca ARS PICTA, vinculat a la Universitat de Barcelona, i ViRVIG, vinculat a la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Girona. El material obtingut permetrà visualitzar les pintures en el seu context juntament amb les que es troben al MNAC aconseguint, així, que el visitant tingui la imatge més aproximada possible a la que tenia l’espectador romànic.

Finalment, s’ha adequat la sala amb nous plafons informatius, vitrines i un nou projecte d’il·luminació. Aquesta nova museografia ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació “la Caixa”, dins el programa Romànic Obert, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Convocatòria

  • Acte: Inauguració de la remodelació museogràfica de la sala de les pintures murals romàniques de Sant Quirze de Pedret.
  • Dia: 14 de maig
  • Hora: 19:30
  • Lloc: Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Plaça Palau, 1. Solsona
  • Contacte: lidia.fabregas@museusolsona.cat

Publicat el dins de El Bisbe, Notícies

,