Quadre històric de la Mare de Déu del Roser a Santa Maria de Cervera

El passat dia 8 de desembre, festa de la Immaculada Concepció, a l’església de Santa Maria de Cervera es va dur a terme la reestrena del quadre històric del S. XVII dedicat a la Mare de Déu del Roser.

La seva ubicació està fixada a la capella número quatre de la girola de Santa Maria, que fins ara es trobava despullada tan sols amb una petita imatge d’aquesta Mare de Déu, després de patir els efectes de la darrera guerra civil. La procedència d’aquest quadre era de la coneguda església del convent de Sant Domènec, que juntament amb altres equipaments va quedar-se allà després de la desamortització de Mendizával, cap a l’any 1835. Va romandre en aquell edifici fins ben entrada la segona meitat del segle XX, tenint en compte que l’any 1959 s’hi van celebrar els darrers actes religiosos que es duien a terme amb motiu de la festa de Sant Domènec, que eren el tríduum i la diada del dia 4 d’agost i, posteriorment, va passar a celebrar-se el dia 8, però ja sense activitats religioses.

Uns quants anys després, en veure la important degradació de l’edifici i del conjunt del recinte, així com la impossibilitat econòmica de recuperar-lo, essent rector de Cervera Mn. Ramon Rota Canal, es va dur a terme la venda de tot el conjunt, passant a mans privades, concretament a la família Vidal. Va ser llavors, quan el quadre va ser traslladat a l’església de Santa Maria, concretament dipositats a l’església dels Dolors (actualment utilitzada per la comunitat copta), com altres elements, sense donar-hi cap mena d’importància.

L’any 2000, amb les obres majors de Santa Maria i de la capella dels Dolors, fou ubicat a l’antiga sagristia de Santa Maria, tot esperant una millor oportunitat per a restaurar-lo. Finalment, l’any 2019, el Centre de Recuperació de Béns Mobles de la Generalitat situat a Valldoreix, va recollir la peça a fi i efecte de dur-hi a terme l’oportuna restauració. El quadre, situa a la Mare de Déu del Roser com a protagonista, acompanyada a l’esquerra per sant Domingo de Guzmán i a la dreta per sant Tomàs d’Aquino. Ara, després de dos anys de treballs, ja llueix a l’església de Santa Maria de Cervera.

Informa: Joan Riu, Parròquia de Santa Maria de Cervera

Publicat el dins de Notícies