Josep Minguell presenta el projecte dels frescos de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega

El muralista Josep Minguell presentà el projecte de les pintures al fresc al presbiteri de l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega, que començarà a principis del proper any.

L’obra tancarà una sèrie de murals iniciada l’any 2005 que un cop finalitzat sumarà 1.014 metres quadrats, convertint-se en el conjunt mural més important pintat per l’artista català i un dels més grans exemples contemporanis de pintura mural al fresc de l’actualitat.

L’acte, celebrat el divendres 26 de novembre, comptà amb la presència de l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan; la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Estefania Rufach; i el rector de la parròquia de Tàrrega, Mn. Josep M. Vilaseca, com a representants de les institucions patrocinadores de l’obra.

Segons el pintor “Aquesta fase final tindrà un fort efecte visual, ja que es pintarà el presbiteri, que és el nucli central de l’edifici. Enllaçarà els frescos de les voltes i del creuer i les pintures murals envoltaran tot l’edifici”, afegint Minguell, que ”és un dels màxims exponents mundials en aquesta tècnica pictòrica mil·lenària”.

El rector Josep M. Vilaseca assenyalà que les pintures “donaran lluminositat al presbiteri i remarcaran el valor de la Mare de Déu de l’Alba”, patrona de la ciutat. D’altra banda, l’alcaldessa de Tàrrega es mostrà “molt satisfeta de poder finalment posar cara a un projecte que donarà encara més atractiu aquesta joia del barroc a Catalunya com és Santa Maria de l’Alba”. Finalment, la vicepresidenta de l’IEI, va afirmar estar “molt contenta de formar part d’un projecte com aquest com a representant d’una institució que està i vol estar al costat de l’art a Lleida”.

Exposició L’Hora de l’Alba

Coincidint amb l’acte es va inaugurar una exposició a les sales nobles del Museu Comarcal de l’Urgell, titulada L’hora de l’Alba, on es mostren els primers esbossos, dibuixos a gran escala i una sèrie de maquetes tridimensionals usades per Minguell en la preparació del gran projecte, la qual es podrà visitar fins al 30 de gener del 2022.

La mostra constitueix el tret de sortida als preparatius que permetran a Minguell  iniciar els treballs el proper gener amb la previsió d’acabar l’obra el mes de maig del 2022. Això en coincidència en l’any en què el temple, que es un Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), celebrarà el 350è aniversari de la col·locació de la primera pedra, el mes de juliol de 1672.

Actualment, les pintures murals de Santa Maria de l’Alba de Josep Minguell Cardenyes formen un conjunt de 800 metres quadrats als que s’afegiran els 214 m2 del presbiteri. En concret, la intervenció és farà sobre les parets del presbiteri, que foren pintades de color blau fosc en una reconstrucció dels anys setanta del segle passat.

Explicà Minguell: “El tema de les pintures serà la llum de l’hora de l’alba, la llum que enceta el dia i descobreix el paisatge, la naturalesa i la ciutat de Tàrrega”. Afegí: “La intenció és crear un fons compatible amb la servitud litúrgica, que recuperi la percepció de l’arquitectura original, aporti lluminositat al presbiteri i acompanyi a l’espiritualitat de Santa Maria de l’Alba, tot introduint art contemporani en un edifici històric com aquest”.

El temple barroc-classicista de Santa Maria de l’Alba és obra del tracista  Fra Josep de la Concepció, l’arquitecte barroc més reconegut de Catalunya, L’església targarina és, a més, un temple singular que es troba en el camí de Sant Jaume i el de la Ruta Ignasiana.

Informa: Josep Castellà / Fotos: Josep Castellà-Ajuntament de Tàrrega i Ràdio Tàrrega

Publicat el dins de Notícies