Festa del Sant Crist de Sant Antoni, a Cervera

La setmana passada Cervera es va vestir de festa! Van celebrar el Tríduum, l’Ofici i la Missa de difunts en honor al Sant Crist de Sant Antoni.

En el sermó de la Missa Major, Mn. Xavier Romero va recordar la importància de tornar a l’origen de les festes. Els actes de la Festa Major van ser molt concorreguts, la devoció al Sant Crist a Cervera és molt gran. Després de la pandèmia, ja fa uns mesos que l’església torna a estar oberta tot el dia perquè els fidels puguin anar a visitar al Senyor, a la capella del Santíssim Sagrament, i a posar als peus del Crist totes les seves peticions.

L’església de Sant Antoni fou construïda al segle XVIII al lloc ocupat anteriorment per una altra del segle XIII dedicada al mateix Sant en devoció a una relíquia duta a Viena del Delfinat, en terres de França i en atenció a les curacions que li foren atribuïdes del “mal de foc”, una epidèmia que causà moltes víctimes. Aquesta plaga originà la creació d’un ordre hospitalari dedicat a tenir cura dels malalts i sembla que el primer establiment peninsular fou el de Cervera. Tant l’hospital com l’església foren protegits pels reis d’Aragó. La vida pacífica de la institució durà fins al segle XV.

L’any 1401 entrà en decadència la Casa de Cervera. El segle XVIII l’Ordre dels antonians hospitalers de Cervera fou extingida. L’any 1738 es van repartir els béns dels antonians i el règim de l’església va quedar en mans dels capitans de l’administració del Sant Crist.

L’any 1787 es va construir la façana actual, a càrrec dels Administradors del Sant Crist i per això van fer representar damunt el portal el relleu al·lusiu al Sant Crist que s’hi venera, tallat, segons la llegenda per pelegrins angèlics.

—que el Sant Crist no ens faci oblidar mai d’on venim. Que el Sant Crist ens ajudi a caminar cap allà on volem arribar, estimar-lo més, cuidar-lo més: en el Sagraments, en l’oració i en l’amor fratern.

Informa: Parròquia de Cervera

 

Publicat el dins de Notícies