Agraïment a mossèn Ramon Barniol i Roca

El passat divendres dia 25 de juny el Sr. Bisbe presidia a la parròquia d’Avià les exèquies de Mn. Ramon Barniol i Roca, acompanyat de vint-i-cinc companys sacerdots. La nombrosa assistència de familiars i amics mostrava la gran estima que ell, amb el seu tracte afable i senzill, s’havia guanyat davant de tothom.

Era l’any 1993 quan el bisbe Antoni Deig nomenava Mn. Ramon com a capellà custodi del santuari de la Mare de Déu de Queralt. Mn. Ramon hi arribava amb la difícil tasca de substituir Mn. Josep M. Ballarín qui durant dècades havia estat el capellà custodi del santuari.

I amb la seva bonhomia, la seva fe, la seva perseverança i caràcter ha deixat també ben marcada la seva petjada en aquest indret tan estimat per tots els berguedans.

Ho ha fet amb el seu caràcter obert i acollidor donant la benvinguda a tots aquells que arribaven fins als peus de la Verge, explicant als forasters la història de Queralt, la Mare de Déu de la sabata i l’espardenya, amb la mà estesa que acull a tothom; escoltant i ajudant els berguedans i forans que hi pujàvem cercant l’escalf de la Mare.

També amb l’empenta i la iniciativa tan propis de Mn. Ramon, amb les seves ganes de fer un santuari més acollidor, més endreçat, més net i polit, va emprendre la tasca d’arranjar les mancances estructurals fent front a les adversitats i tirant endavant un munt de millores com les rampes d’accés per a persones amb mobilitat reduïda, l’enjardinament de l’entorn, l’accés al cambril amb cadira ascensor, el nou terra amb la supressió d’humitats, els nous bancs de l’església, la nova teulada, les reformes de la cova i la seva instal·lació elèctrica afectades per un llamp i posteriorment per les ventades, l’evolució de la manera d’oferir ofrenes des dels ciris als llantions, després a la construcció de la capella foradant la roca, i finalment substituint-los pels leds, per evitar que el fum embrutés l’església; la restauració de les pintures del sostre del presbiteri, el frontal, el cambril i el baldaquí de la Mare de Déu, les reformes als pisos del mossèn i del guardià, la construcció d’apartaments per acollir gent a Queralt, i que fins ara no s’han pogut posar encara en funcionament. S’ha arranjat la sagristia acollint-hi una col·lecció de vestits de la Mare de Déu de gran valor,  la càmera del temps de TV3 que ens mostra molts dies el paisatge que els berguedans gaudim des de Queralt. S’ha millorat la megafonia… i tantes altres millores que es faria molt llarg enumerar i altres projectes dels que ell parlava amb il·lusió desitjant poder-los tirar endavant. I tot plegat el mossèn ho va dur a terme superant totes les dificultats administratives i burocràtiques. I en els últims anys amb moments delicats de salut que l’anaven gastant físicament de mica en mica, però que amb l’ajuda de la Mestressa, com a ell li agradava dir, ha pogut tirar endavant. Podem ben dir que Mn. Ramon ha deixat la vida a Queralt. De ben segur el seu afany d’entrega li ha privat uns anys de poder gaudir de la seva vellesa.

Ara ja només ens resta agrair la tasca que ell ha dut a terme en aquests 28 anys d’entrega i dedicació constants. Gràcies mossèn, probablement no sabrem agrair-li prou tot el que ha fet per Queralt, per Berga, però ben segur que la Mare de Déu ja ho ha fet acollint-lo entre les seves mans immenses de Mare.

Informa: Junta de Queralt / Fotos: exèquies de Mn. Ramon Barniol

Publicat el dins de El Bisbe, Notícies