Retornen les relíquies de sant Eudald, del segle IV, custodiades al Martyrium de Sorba

El dia 11 de maig de 2021, coincidint amb la festa de Sant Eudald, a la Parròquia de Santa Maria de Sorba (Montmajor, el Berguedà) es van retornar les restes òssies de sant Eudald que es trobaven al Martyrium, després del procés de conservació que s’ha dut a terme al Museu d’Arqueologia de Catalunya des del passat mes d’octubre.

Les restes trobades a l’interior del Martyrium de Sorba en les excavacions fetes durant els anys 1977-1979, fins ara estaven col·locades en el mateix lloc, sense cap tipus de protecció. Per iniciativa de la parròquia de Santa Maria de Sorba es va realitzar un procés de conservació de les restes òssies i, al mateix temps, la datació radiocarbònica, realitzada pel laboratori Beta Analytic dels Estats Units. Aquests estudis han indicat que es tracta d’un individu home, d’uns cinquanta anys, datat entre el 346 i el 480 d.C.

La celebració del dia 11, va ser presidida pel Bisbe de Solsona, acompanyat pel Bisbe de Vic, ja que sant Eudald també és patró de Ripoll i la parròquia de Sorba va ser durant segles part dels dominis del monestir de Ripoll. Van concelebrar els vicaris generals dels dos bisbats i uns quants capellans del Bisbat de Solsona, entre ells el rector de Sorba, Mn. Carles Pubill i Mn. Antoni Guixé, responsable de la mateixa.

La representació civil va estar encapçalada per la directora general del patrimoni cultural de la Generalitat de Catalunya, la Sra. Elsa Ibar; el delegat de cultura a la Catalunya Central, Sr. Lluís Cerarols i l’alcaldessa de Montmajor, Il·lma. Sra. M. del Mar Monell. També va haver-hi la presència de molts fidels de Sorba i comarca i de la Dra. Núria Armentano, l’antropòloga que s’ha encarregat de tot el procés.

La cerimònia va començar amb l’entrada de la comitiva acompanyant les relíquies a l’interior del temple parroquial i, un cop dins, davant el públic assistent, es va fer l’acte de col·locació de les restes a l’interior d’una nova arqueta. Aquest acte, conduit per Mn. Antoni Guixé, prevere encarregat de la parròquia de Sorba, va consistir en la col·locació de les restes, la lectura de l’acta fent constar tot el procés i la signatura dels bisbes i altres testimonis. Després es va col·locar una copia de l’acta dins l’arqueta i es va tancar i lacrar seguint el protocol establert per tal d’evitar la seva manipulació sense consentiment. Amb el mateix sistema es va procedir a guardar una petita relíquia dins el reliquiari, el qual també va quedar lacrat.

En acabar aquest acte, amb l’arqueta sota l’altar, es va realitzar la missa corresponent a la festivitat del sant, amb els priors i priores de Sorba. Posteriorment va tenir lloc la processó presidida per la creu processional, els gonfanons i les banderes per l’entorn de l’església, en la qual els vicaris generals van portar l’arqueta i el Bisbe de Solsona el reliquiari mentre s’entonaven els goigs del sant. Un cop retornada la comitiva a l’església van tenir lloc els parlaments per part dels bisbes de Solsona i Vic, i altres autoritats, mentre es col·locava l’arqueta en el seu emplaçament definitiu.

Els resultats obtinguts en la datació radiocarbònica constitueixen una mostra excepcional del que podria ser el primer testimoni cristià a la Catalunya interior. A partir d’ara s’obren un seguit de línies de treball per tal de dotar de valor aquest interessant conjunt patrimonial.

Informa: Comissió de Patrimoni

 

Publicat el dins de El Bisbe, Notícies

,