Celebració de la festa litúrgica de sant Eloi, a Tàrrega

El capvespre del dimarts primer de desembre, a l’església parroquial de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega, se celebrà la festivitat litúrgica de sant Eloi, patró dels orfebres i metal·lúrgics, que també es copatró de la capital de l’Urgell. Sant Eloi es venera des de l’any 1248 quan l’argenter targarí Simó Canet feu aixecar una ermita damunt de la serra que domina la ciutat, envoltada després d’un parc creat per la centenària Associació dels Amics de l’Arbre

Després de l’Adoració al Santíssim i el cant de Vespres, s’oficià una eucaristia solemne, presidida pel rector de la Unitat Pastoral Parroquial de Tàrrega, mossèn Josep Maria Vilaseca. En l’homilia significà, entre altres coses: “Sant Eloi fou un home virtuós que feu un procés en la seva vida transmetent l’entusiasme i la felicitat als altres”. Al final, s’interpretaren el “Goigs en lloança a Sant Eloi”.

Cal dir que la festa popular del Sant Bisbe de Limoges, els targarins la festegen coincidint amb el segon diumenge del mes de setembre, en el tradicional Aplec a Sant Eloi, amb una missa a l’ermita de Sant Eloi, seguida d’actes cívics i el clàssic esmorzar de la coca i préssec, amb la venda de la rajola commemorativa de l’any. Assenyalar que en la seva ermita fou descoberta durant les obres de reconstrucció, farà cinquanta anys, una imatge de pedra del segle XIV del sant bisbe. El 29 d’agost del 1970, fou trobada en tres fragments dintre una de les parets del temple.

Informa: Josep Castellà

 

Publicat el dins de Notícies