Festa de la Mare de Déu Montalbà, a Preixana

El passat Dimarts de Pasqua, dia 14 d’abril, es va celebrar la Mare de Déu de Montalbà, a Preixana. Malauradament aquest any, per la crisi sanitària que estem vivint, no es va poder celebrar l’Aplec al redós de la seva ermita, amb el típic esmorzar després de Missa i la ballada de Sardanes.

Però si que es va poder celebrar l’Eucaristia a l’ermita de Montalbà, per ser retransmesa posteriorment per YouTube (https://youtu.be/LqCctdgt1-o). D’aquesta manera, els preixanencs, les preixanenques i d’altres persones devotes de la Verge de Montalbà, van poder sentir ben a prop la Mare de Déu, malgrat quedar-se a casa.

En l’homilia, Mn. Abel va recordar com, a finals del segle XIX, les famílies posaven els malalts a les finestres, demanant la salut a la Verge, durant el trasllat de la imatge de l’antiga ermita (situada al terme municipal de Vilagrassa) cap a la parròquia.

També va posar de manifest com en els Goigs, escrits per Mn. Climent Forner, s’hi observa la invocació a la Mare de Déu en la malaltia, la pesta, la fam, la sequera…

A l’acabar la celebració, i després de cantar els Goig, es va resar l’oració mariana pasqual del Regina Coeli (https://www.youtube.com/watch?v=uCSfjg14ivk).

GOIGS A LA MARE DE DÉU DE MONTALBÀ

Us trobaren a la vora

d’un camí i ací us van dur

nostres avis, i tothora

heu estat remei segur

pel malalt que damunt l’ara

del seu llit us invocà.

Quan la pesta o fam assota,

i s’esquerda el camp, de sec,

tots els fills s’abriguen sota

vostre vel, formant Aplec.

Puix que Vos no sou avara

de tot quant Déu ens donà.

La fillada en Vos s’empara

al redós del vostre altar.

Protegiu Preixana, Mare

i Verge de Montalbà

Informa: Parròquia de Sta. Maria de Preixana

Publicat el dins de Notícies