Inici del curs Alpha al Bisbat de Solsona

Diu el Sant Pare a l’exhortació Apostòlica Evangelii Gaudium (24 de novembre de 2013):

«Invito cada cristià, en qualsevol lloc i situació en què es trobi, a renovar ara mateix el seu trobament personal amb Jesucrist o, almenys, a prendre la decisió de deixar-se trobar per Ell, d’intentar-ho cada dia sense parar. No hi ha raó perquè algú pensi que aquesta invitació no és per a ell, perquè “ningú no queda exclòs de l’alegria reportada pel Senyor”» (EG, 3).

Amb aquest mateix esperit el proppassat dijous dia 6 de febrer van començar a les parròquies de Bellpuig, Berga, Tàrrega i Súria —la parròquia de Cervera ho farà el proper dijous dia 13— els anomenats “sopars” Alpha al Bisbat de Solsona, uns encontres anuals que es fan al Bisbat de Solsona des de l’any 2010.

També dins el context d’aquesta mateixa sintonia evangèlica, aquest any a la parròquia de Solsona, l’equip Alpha, juntament amb el senyor Bisbe, impulsa una experiència comunitària a la manera dels primers cristians, per tal d’unir i enfortir la comunitat.

El curs ALPHA crea un espai on familiars, amics, veïns…, poden experimentar i compartir el que senten sobre la fe cristiana i el sentit de la vida, tot en un ambient relaxat de màxim respecte, on tothom hi és benvingut (tant creients com no creients).

El format del curs Alpha sorgeix a una parròquia anglicana de Londres dirigida pel reverend Charlee Graham i el seu coadjutor, John Irvine, al Holy Trinity, Brompton. L’any 1990 el reverend Nicky Gambel, sent coadjutor de Holy Trinity, li dona l’estructura que actualment tenen els cursos Alpha.

En els últims anys podem dir que 29 milions de persones han escoltat Alpha en 100 idiomes. I s’ha fet en diferents llocs: escoles, esglésies, cafeteries, presons…, i en més de 169 països.

El curs Alpha és sobretot una eina per a l’església local. És una primera aproximació que les parròquies fan servir per evangelitzar. Milers de parròquies catòliques, en més de 65 països al voltant de el món, estan impartint Alpha actualment. En aquest sentit, Alpha és una presentació inicial, i molt efectiva, del nucli de l’Evangeli, és a dir, el Kerygma (del primer anunci).

Aquest curs, que consta de 12 sopars, es recolza en la idea de construir una comunitat que basa els seus fonaments en 3 elements clau: vida, fe i Déu.

Com a mètode, tots els sopars Alpha tenen la mateixa estructura: sopar, xerrada i un debat en petits grups (diàleg de les idees presentades en cada tema). Aquesta posada en comú en petits grups es caracteritza per un total respecte i tolerància a totes i cadascuna de les opinions expressades. Cap opinió és jutjada i tot el que s’expressa lliurement en aquesta conversa es manté en la més absoluta discreció i confidencialitat dins el mateix grup, donat que les persones poden “obrir el seu cor” al grup.

Amb el curs Alpha es pretén fer una crida a aquelles persones que, o bé es troben allunyades, o bé són indiferents a la seva fe; tot amb un mètode molt senzill, molt humà, per mitjà del qual —una interrelació en fraterna amistat— se’ls fa la presentació d’un Jesús que pot anar arribant, poc a poc —i principalment a través de la pregària— a les seves vides.

En aquesta societat que aïlla i crea divergències socials, econòmiques, polítiques…, el curs Alpha dona l’oportunitat a les persones que finalitzin el curs que puguin esdevenir col·laboradors en les parròquies i “crear vincles d’unió” per tal d’experimentar i posar a la pràctica la missió evangelitzadora a la qual tots hi estem cridats.

Hem iniciat aquesta ressenya amb una citació del Papa Francesc de l’Evangelii Gaudium, la clourem també amb una altra citació de la mateixa Exhortació apostòlica, amb el desig que aquella alegria interior que tots vam sentir la nit del primer sopar Alpha —com la de totes les que vindran— sigui aquell goig que neix del fer-se conscient que només una vida plena en el Senyor, la qual passa per una dedicació als nostres familiars, amics, companys, convilatans… és el que pot donar sentit a les nostres vides:

«El bé sempre tendeix a comunicar-se. Tota experiència autèntica de veritat i de bellesa busca per si mateixa la seva expansió, i qualsevol persona que visqui un profund alliberament adquireix major sensibilitat davant les necessitats dels altres. Comunicant-lo, el bé s’arrela i es desenvolupa. Per això, qui vulgui viure amb dignitat i plenitud no té cap més camí que reconèixer l’altre i buscar el seu bé» (EG, 9).

Informa: Teresa Fontanet Llobera – Alpha Bisbat de Solsona

Publicat el dins de Notícies

,