Celebració de la festa de la Mare de Déu de la Mercè, a Tàrrega

Un nombrós grup de devots targarins renovaren el vespre del dimarts 24 la tradicional celebració de la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè.

És una festa que a la ciutat té profundes arrels cristianes, perquè en el segle XII  l’Ordre dels Pares Mercedaris s’establí a la nostra vila arribant la seva estança fins a la meitat del segle XIX, quan marxaren de la localitat. Després, amb l’arribada a la nostra població de la Comunitat Escolàpia l’any 1884, es renovà el culte a l’església titular fins als temps actuals, on es manté la devoció ciutadana vers la Verge protectora dels captius.

La festa religiosa del 24, l’única conservada dels participats actes que s’havien celebrat a la barriada de la Mercè, farà més de mig segle, amb la seva processó, pendonistes i lluïdes celebracions festives populars. Aquesta, estigué presidida pel P. Jaume Salas, Schp, que oficià la solemne missa acompanyat del rector de Tàrrega, Josep Maria Vilaseca, i mossens Camprubí i Viladot, a més del diaca permanent  Joan Novell.

En l’homilia el P. Salas, assenyalà entre altres coses, “aquesta celebració ens ha d’obrir més a la comprensió i la misericòrdia, el que significa que hem de tenir un cor més mercedari”.

Els cants anaren a càrrec de membres de l’antiga capella parroquial, dirigits per Antoni Torres i acompanyats al teclat per l’organista Jesús Balletbó, amb la participació del poble. Al final es feu l’acostumada veneració a la Verge de la Mercè mentre s’entonava el cant dels Goigs a la seva lloança.

Al sortir, com és costum, l’Escola Pia obsequià amb coca, xocolata i refresc, servit per les germanes Dolors i Montserrat Martí les quals tenen cura de l’acollidora i bonica església de la Mercè.

Informa: Josep Castellà

 

Publicat el dins de Notícies