Festes de les Santes Espines i Mare de Déu de l’Alba, presidides pel bisbe Xavier

Tàrrega celebrà el dia 13 de maig la Processó de les Santes Espines recuperada l’any 2013, encapçalada pel seguici festiu integrat pel Ball de Bastons de l’Esbart Albada, Fal·lera Gegantera, Àliga de Tàrrega, bestiari de l’Associació Guixanet, percussió de Diables BAT i el Grallers de la Barra i Grallers Corral Nou. Seguien els estendards de les Santes Espines, Verge de l’Alba, dels Pagesos, els capitans/es de la festa i les Santes Relíquies. Després del clergat tancava la comitiva el consistori municipal i la Cobla Tàrrega. La convidada d’honor fou la Consellera de Cultura de la Generalitat Mariàngela Vilallonga.

La processó va sortir de la parroquial i passà pels carrers Agoders, Plaça del Carme arribant a la Plaça Major. El moment important fou quan el bisbe Novell submergí en l’aigua el peu del reliquiari de les Santes Espines davant la creu de terme gòtica, beneint la ciutat. Després feren entrada solemne a Santa Maria de l’Alba oficiant-se una eucaristia presidida pel bisbe de Solsona junt amb el rector Josep M. Vilaseca, capellans de la Unitat Pastoral de Tàrrega, religiosos mercedaris i el diaca Joan Novell, amb els cants de la Coral Oberta de Ponent i Coral Carnicer, dirigits per Vicenç Perera. Les capitanes de la festa feren les pregàries i l’ofrena floral a les relíquies.

Les relíquies de les Santes Espines sortiren de nou a la Plaça Major presidint el Ball de l’Àliga en el seu honor. A continuació seguí la dansa de l’Eixida oberta per l’alcaldessa Rosa M. Perelló, regidors i molt ciutadans. Es continuà amb la colorista exhibició del folklore local amb tots els seu elements, sobre la nova pavimentació de la Plaça Major.

El dimarts dia 14, se celebrà la solemne missa en honor de la Mare de Déu de l’Alba, també presidida pel bisbe Xavier, rector i sacerdots de la Unitat Pastoral, religiosos mercedaris de Sant Ramon, i el Prior del Carme, P. Manel Bonilla. Els cants foren de l’Orfeó Nova Tàrrega, dirigit per Gerard Bellmunt i a l’orgue, l’organista targarí Àngel Sans, amb peces de Haendel, Wagner i Sibelius. L’ofrena floral i les pregàries estigueren a càrrec dels capitans de la festa.  A l’acabar hi hagué la interpretació de l’emotiu Himne a la Verge del Alba, lletra d’Antoni Bonastre i música de Jaume Vidal.

Les festes acabaren el dia 15 amb l’Ofici en honor de Sant Isidre a la Parroquial, presidit pel rector mossèn Josep M. Vilaseca, presidint la Junta de Propietaris de Finques Rústiques de Tàrrega amb la feligresia, entonant-se els Goigs a Sant Isidre, patró dels llauradors.

Informa: Josep Castellà / Fotos: Josep M. Martí Carnicer

Publicat el dins de El Bisbe, Notícies