Els targarins celebren la Festa del Sant Crist Trobat

Els targarins renovaren la tradició de la festa del Sant Crist Trobat, una celebració amb orígens de l’any 1650 envers una imatge venerada a la  capella de l’església medieval de Sant Antoni.

D’aquesta manera el Diumenge de Pasqüetes dia 28 d’abril, s’oficià una solemne eucaristia, enguany a la capella dels Dolors i el Santíssim de Santa Maria de l’Alba, a les 10 del matí, després del rés del Sant Rosari, dirigit pel diaca Joan Novell. La missa estigué presidida pel rector Mn. Josep M. Vilaseca, en quina homilia assenyalà la continuada veneració targarina des d’aquella prodigiosa troballa que ha de perviure en la trobada de l’amor a Crist i el seu anunci en el nostre temps. Al final s’interpretà el cant del Virolai.

Aquesta gran devoció dels targarins cap aquesta imatge té els orígens al segle XII, quan fou trobada el dia 1 d’abril a les nou del vespre, en el moment en què uns treballadors aixecaren una llosa de pedra a l’església de Sant Antoni d’on es desprenia una forta claror. La persistència de gran devoció ocasionà que a primers d’abril de l’any 1970, mercès a un mecenatge i altres donatius dels fidels es bastís una nova capella dedicada al  Crist Trobat, situada al lateral esquerra del temple. Aquesta festa fins a finals dels anys setanta també tenia la seva processó per la tarda pels carrers del barri antic de Tàrrega. Segons la tradició presidia la celebració un Pendonista d’Honor acompanyat dels Capitans designats per les autoritats entre els casats d’aquell mateix any. Els fidels acudien demanant la protecció del Crist Trobat en la necessitat de pluja pels camps i de les epidèmies.

Enguany el Sant Crist Trobat de Tàrrega s’agermanà amb el Sant Crist d’Igualada en la celebracions quaresmals que es fan a l’església del Roser, quina eucaristia i pregàries del passat 5 d’abril foren presidides pel rector targarí mossèn Vilaseca acompanyat d’un grup de feligresos.

Informa: Josep Castellà

 

Publicat el dins de Notícies