Cardona engega una campanya de restauració del seu orgue

La parròquia de Cardona, amb la col·laboració de diverses entitats de la vila, ha impulsat una campanya per a la restauració de l’orgue de l’església parroquial que comprendrà diferents actes i iniciatives al llarg d’aquest any.

Els actes vandàlics perpetrats a Cardona durant les primeres jornades de l’esclat de la Guerra Civil van propiciar la destrucció del monumental orgue barroc que presidia una de les capelles laterals del temple parroquial. Ja avançada la postguerra, l’any 1965, un col·lectiu de cardonins, liderats pel prevere Josep M. Casafont, va dur a terme una exitosa campanya per adquirir un orgue que era propietat de la família Jorba de Manresa. L’instrument estava ubicat en una capella privada de Santpedor des d’on fou traslladat a l’església de Cardona, on ha sonat ininterrompudament  durant els darrers cinquanta anys.

Es tracta d’un orgue construït per l’empresa Organeria Española l’any 1948 que comprèn 11 registres, dos teclats i un pedaler, amb un total de 552 tubs i 17 canonges que s’accionen per mitjà d’electrovàlvules. Després de diverses reparacions parcials, les connexions de la seva consola es trobaven en un estat de deteriorament força important, així com alguns dels seus tubs, cosa que urgia un sanejament a fons. D’aquí que el rector cardoní, Mn. Carles Pubill, juntament amb els membres de la junta de la Coral Cardonina, hagin encarregat al taller de restauració de Caius Mujal la reparació de l’instrument, obra en la qual ja fa varis mesos que s’hi treballa. Paral·lelament, s’ha creat una comissió integrada per diverses persones del teixit associatiu i empresarial cardoní per tal de de recaptar fons per a finançar la seva restauració i posar en valor la tradició musical d’aquest instrument a la vila, on durant dècades ha solemnitzat els actes litúrgics, ha fet reeixir incomptables vetllades musicals i ha acomiadat als difunts del municipi.

Amb aquesta doble finalitat, s’han programat un seguit d’iniciatives i d’actes que començaran el proper mes d’abril. Entre d’altres, s’emprendrà una campanya dirigida a les empreses i als cardonins per contribuir a sufragar el cost de la restauració, cosa que es complementarà amb la celebració d’un seguit de concerts, recitals i actuacions benèfiques, a càrrec de diferents intèrprets i formacions, coordinats per la Coral Cardonina. També s’ha previst realitzar un cicle de xerrades, tertúlies i conferències destinades a divulgar i a aprofundir en el coneixement del que ha estat anomenat “el rei dels instruments musicals”, donant-lo a conèixer entre els vilatans i els joves estudiants de música, així com descobrir-ne la seva història i tradició a Cardona. Des de la comissió s’està treballant també per, un cop restaurat, establir una temporada de concerts vinculats a l’orgue i poder participar en d’altres cicles musicals d’àmbit autonòmic i estatal.

És per aquest motiu que, des de la comissió pro-orgue de Cardona, s’ha fet una crida a les entitats i a les institucions locals per a contribuir a fer realitat aquest projecte, tot esperant recabar el màxim nombre de complicitats.

Informa: Comissió Orgue Cardona

Publicat el dins de Notícies