Vilanova de Bellpuig participa a les beatificacions de la Sagrada Família

El passat dissabte va tenir lloc al Temple Expiatori de la Sagrada Família la beatificació de 16 màrtirs de la Guerra Civil, amb el lema «un sí a l’Amor». Els màrtirs beatificats foren tres laics i tretze religiosos: nou de la Congregació Sant Pere ad Vincula, tres Germanes Caputxines de la Mare del Diví Pastor i una Germana Franciscana dels Sagrats Cors.

Aquesta última màrtir, la Mare Carlota de la Visitació, fou Superiora de la comunitat religiosa que hi havia a Vilanova de Bellpuig quan va esclatar la Guerra. Per aquest motiu, uns 35 feligresos de Vilanova de Bellpuig, acompanyats pel rector, Mn. Abel Trulls, i l’alcalde de la població, Sr. Joan Trull, van participar de la celebració de beatificació presidida pel Cardenal Angelo Becciu, Prefecte de la Congregació per les Causes dels Sants, i concelebrada per un bon nombre de bisbes –entre els quals el nostre, Mons. Xavier Novell–, preveres i diaques.

Informa: Parròquia de Sant Pere de Vilanova de Bellpuig

Breu biografia de la Mare Carlota de la Visitació (Baudelia) Duque Belloso

Va néixer a Nava del Rey (Valladolid) el 20 de maig de 1872. Al set anys va quedar òrfena de pare; ella era la gran de sis germans. La Beata Carmen del Niño Jesús, fundadora de les Germanes Franciscanes dels Sagrats Cors, va obrir una casa a la seva ciutat. La Baudelia, impressionada de l’esperit i de la forma de vida de les religioses, amb només 15 anys, va sol·licitar entrar en el Noviciat de la congregació. Amb el nom de Carlota de la Visitació va fer els primers vots l’any 1889 i els perpetus el 1898.

De ben joveneta va ocupar diversos càrrecs de responsabilitat dins la congregació: Mestra, Secretària fidel de la Fundadora, Secretària i Consellera General, i Superiora i Directora de comunitats i col·legis.

Quan va començar la Guerra Civil era la Superiora de la comunitat de Vilanova de Bellpuig. Amb amenaces van obligar a la Comunitat a abandonar el poble. Les germanes van dirigir-se a la capella per sumir el Santíssim i demanar forces a Déu per suportar la situació a la que s’afrontaven. Van fer les maletes i van sortir de la casa vestides de seglar. A la plaça, alguns van burlar-se de la seva situació i dels seus vestits.

Algunes germanes van marxar del poble, d’altres van ser amagades per benefactors del poble. La Mare Carlota fou acollida en tres famílies diferents de Vilanova, l’última la va ajudar a fugir a Barcelona, on els porters del bloc on vivia la van delatar. La FAI la va detenir juntament amb una noia que vivia amb ella. La Mare Carlota va manifestar decididament la seva identitat de religiosa per aconseguir alliberar aquesta noia.

Va ser assassinada juntament amb un sacerdot a la Casa Antúnez, al costat del mar. Aquí li van oferir la llibertat si renunciava la seva fe. Ella cridant «Viva Cristo Rey» va entregar la seva vida per amor a Déu. Va ser enterrada en una fosa comú i va ser identificada pel seu anell d’esposa de Crist.

D’ella se’n destaca l’oració i la pietat, la seva bondat i amabilitat. Va servir amb fidelitat i entrega a la Comunitat i a la Fundadora, de qui va escriure una biografia durant el 1934 i 1935.

 

 

Publicat el dins de El Bisbe, Notícies