Inauguració de les obres de restauració del campanar de Vilagrassa

El capvespre del divendres 31, dins els actes de la Festa Major, foren inaugurades oficialment les obres de restauració del campanar de l’església parroquial de Santa Maria de Vilagrassa.

Presidiren la celebració Rosa Maria Perelló, vicepresidenta primera en representació del president de la Diputació de Lleida Joan Reñé; el bisbe de Solsona, Mons. Xavier Novell; el Director de Cultura a Lleida, Josep Borrell; l’alcalde Jordi Serés, i el rector de Vilagrassa Mn. Josep Camprubí.

Les obres realitzades en la torre-campanar del temple de Santa Maria de Vilagrassa d’uns 25 metres d’alçada, consistiren en la restauració de les quatre cares exteriors així com els espais interiors, fent-se la reparació i reposició dels carreus de pedra de les sones més malmeses; l’adequació de cornises i capitells; volta de la teulada; nou accés a la plataforma superior; renovació del mirador i il·luminació de la part exterior de la torre.

El campanar inclinat és de plataforma rectangular, amb cinc pisos identificats per una cornisa motllurada en cadascun dels nivells, el qual amb els darrers treballs ha quedat accessible al públic. Les obres suposen una inversió de 92.000 euros, finançats amb 47.000 per l’Incasol de la Generalitat; 35.000 per la Diputació a traves del  I.E.I., i 10.000 del bisbat de Solsona.

Feta la presentació per l’alcalde Jordi Serés, assenyalant que “eren unes obres molt esperades en un campanar molt conegut per la seva inclinació”, intervingueren en parlaments l’arquitecte director de l’obra Salvador Giné, Josep Borrell, el bisbe Xavier Novell i Rosa M. Perelló. Aquesta significà la notabilitat de la restauració “mercès a una suma de complicitats institucionals que l’han fet possible” i “en un patrimoni que és un símbol d’identitat del poble”. En el pròleg i epíleg de l’acte, Xavier Balcells, interpretà a la viola  una peça de Bach i “El cant dels ocells”, de Pau Casals. Con a cloenda autoritats i vilagrasencs pujaren a visitar el restaurat campanar.

L’església de Vilagrassa és d’estil romànic al neogòtic construïda als segles XIII/XIV i reformada possiblement al segle XIX. La primera fase del projecte consistí en la restauració de la seva façana, especialment la magnífica portalada romànica i les portes de fusta originals.

Dins els actes culturals programats, el mateix dia s’inaugurà una exposició El nostre Antoniotti, en homenatge al destacat pintor targarí Antoni Tartera Irles, commemorant els quinze anys de la seva mort com a persona molt vinculada a Vilagrassa, amb una col·lecció de d’una vintena de les seves obres cedides per particulars de la vila i altres.

Informa: Josep Castellà/ Fotos: Laura Hut

 

Publicat el dins de El Bisbe, Notícies