Lluïdes festes de les Santes Espines i la Verge de l’Alba de Tàrrega

Tàrrega ha renovat una tradició de cinc segles honorant els patrons: les Santes Espines i la Mare de Déu de l’Alba, el dies 13 i 14 de maig, amb nombrosa participació de la feligresia en les dues solemnes eucaristies celebrades a la Parroquial, amb assistència  dels capitans/es, i jerarquies locals presidides per l’alcaldessa Rosa M. Perelló.

El diumenge 13 presidí l’eucaristia el rector de Tàrrega, mossèn Josep M. Vilaseca, concelebrant amb el Vicari de la Mercè de Lleida, P. Carmelo Portugal. Mn. Josep Camprubí, i l’escolapi P. Jaume Salas, acompanyats de novicis  mercedaris del Santuari de Sant Ramon, i el diaca Joan Novell. En l’homilia P. Carmelo Portugal es referí als 800 anys de l’orde de la Mercè i la seva presència a Tàrrega del 1.227 al 1.835. Referint-se a la tradició de les relíquies de les dues espines de la corona del Senyor, assenyalà “la llarga i profunda veneració que els targarins professen al tresor més potent i preuat de la ciutat”.

Després els devots veneraren llarga estona les Santes Espines entonant-se els Goigs, lletra d’Antoni Bonastre i música de Mn. Carles Melè. Així mateix les capitanes de la festa en nom de la ciutat feren una pregària i l’ofrena floral a les Relíquies. L’Agrupació Coral Oberta de Ponent, i conjunt de cambra, formada per les corals Ramon Carnicer de Tàrrega i la Coral Sant Joan de Penelles, interpretaren els cants propis de la festa, dirigits per Vicenç Perera. I l’organista Àngels Sans oferí les interpretacions de l’obertura de Finlàndia de Sibelius i a l’ofertori, la Tocata i Fuga, J.S. Bach.

Abans hi hagué el seguici festiu del folklore local encapçalant la Processó de les Santes Espines pels carreres cèntrics del Carme, Pl. del Carme, Agoders i Pl. Major Una processó passejant les relíquies invocant la protecció de la ciutat, submergint-les en aigua davant de la creu gòtica de la Pl. Major. En el moment que entraven al temple foren homenatjades amb el llançament de pètals de rosa des dels balcons de l’església.

Acabada l’eucaristia es portaren les Santes Espines en processó fins al centre de la Pl. Major fent-se el ball tradicional de l’Eixida presidit per autoritats encapçalades per l’alcaldessa, consistori i targarins grans i joves. La festa comptà amb la tradicional presència de l’Àliga bicèfala de Tàrrega, la qual precedí a l’Eixida dansant en senyal de respecte a les Santes Espines, en una coreografia de Ton Farran i música d’Albert Solé.

Després de ballar l’Eixida seguí l’exhibició dels balls tradicionals: Ball de Bastonets, amb l’Esbart Albada, Ball de Gegants i Dansa dels Capgrossos amb la Fal·lera Gegantera, Ball d’Arquets, Ball de Nans, Ball de Cavallets de Moros i Cristians, lo Tossino, sardana d’exhibició pels Amics de la Sardana, i la presentació del nou ball de la Verreta, acabant amb l’Himne  de la Verge de l’Alba, pels Grallers de la Barra.

Avui dilluns dia 14, els fidels targarins han honorat a la Mare de Déu de l’Alba, amb una eucaristia solemne oficiada per mossèn Josep M. Vilaseca, rector, i predicada pel P. Carmelo Portugal, de l’orde de la Mercè, concelebrant els capellans de l’arxiprestat, bisbat, fills de Tàrrega i religiosos. Assistiren el consistori encapçalat per l’alcaldessa Perelló. Els capitans del 2018 feren la tradicional pregària a la Verge. Es cantà l’himne de la Patrona amb música del mestre Jaume Vidal, amb la intervenció de l’Orfeó Nova Tàrrega, dirigit per Gerard Bellmunt. A l’orgue Àngel Sans interpretà la marxa de Finlàndia i el Cor dels Pelegrins, de Tannhauser.

Totes dues celebracions han esta molt lluïdes amb una notable participació.

Informa: Josep Castellà

Publicat el dins de Notícies