Festa del Sant Crist Trobat, a la parròquia de Tàrrega

Els devots targarins renovaren la tradició de la Festa del Sant Crist Trobat, una celebració que data del any 1650, en una imatge que és venerada a la seva capella en l’església medieval de Sant Antoni, al centre del casc antic.

Així el dia 8, Diumenge de Pasqüetes, el següent a la celebració de la Pasqua de Resurrecció, i en un dia ben plujós, s’inicià la festa a les deu del mati amb el rés del Sant Rosari dirigit pel diaca Joan Novell. Seguí la solemne missa presidida pel rector mossèn Josep Maria Vilaseca. En l’homilia d’aquesta festivitat, amb una tradició de 368 anys, Mn. Vilaseca assenyalà entre altres coses: “Tàrrega celebra la devoció de la seva gent recordant en aquesta festivitat la mostra d’amor de Jesús en el dia en què es commemora la troballa d’aquell Crist”. Així mateix llegí uns fragments del Goigs en el seu honor, que tenen lletra d’Antoni Bonastre i música de Jaume Vidal. Els cants estigueren a càrrec de cantaires de la Parroquial acompanyats per l’organista Miquel Milà. Al final els devots assistents feren la veneració del Sant Crist Trobat en la seva capella.

L’arrelada devoció dels targarins vers aquesta imatge s’atribueix al segle XII, quan fou trobada en la data de l’1 d’abril a les nou del vespre, en el moment en què uns operaris aixecaren una llosa de pedra al dit temple de Sant Antoni. Més endavant la gran devoció va fer que a primers d’abril del any 1970, mercès a un mecenatge i altres donatius, s’inaugurés una nova capella del Sant Crist Trobat en un dels laterals de l’església. Fins a finals dels anys setanta aquesta festa tenia la seva pròpia processó pels carrers del barri antic de Tàrrega durant la tarda, la qual era presidida per un Pendonista d’Honor i el capitans nomenats per les autoritats entre els casats d’aquell any. Els targarins acudien per demanar la protecció del Crist en cas de grans necessitats com la pluja i epidèmies. La imatge trobada pels seus caràcters s’atribueix amb orígens al segle XII.

Informa: Josep Castellà / Fotos: Josep M. Martí Carnicer

 

 

Publicat el dins de Notícies