La Festa major

L’any 1652 la pesta havia entrat a Solsona, la ciutat demana la protecció a la imatge de la Mare de Déu del Claustre i, segons la tradició, des d’aquell instant la pesta no va causar més morts. En agraïment, cada 8 de setembre, festa del naixement de la Mare de Déu, es va instituir la processó de la imatge de la patrona. És en aquest context que sorgeix l’actual Festa major que almenys des del segle XVII, es realitzat amb el mateix esquema tradicional i els mateixos escenaris que en els seus orígens. La Festa major de Solsona ha estat catalogada com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

Tots els improperis que des del segle XIV desfilaven a la processó del Corpus es recuperaren o s’introduïren de nou a la processó. Les festes en honor a la Mare de Déu del Claustre van passar a ser la festa principal de la ciutat. Així ho demostren els primers programes que trobem sobre la festa. L’any 1675 la celebració durava tres dies amb el mateix esquema que en l’actualitat.

De les primeres sortides de les comparses a la processó se’n derivaren les pujades i baixades per acompanyar les autoritats als actes religiosos, punt central de la festa, creant així una manifestació cultural de primer orde avui declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya segons les bases de la UNESCO.

La Festa major de Solsona ha esdevingut al llarg dels segles un dels conjunts més complets i rellevants del conjunt del panorama festiu català. La Festa major de Solsona no és un conjunt folklòric ni tampoc una exhibició sinó la celebració d’un ritual i uns actes d’una ciutat entregada, generació rere generació, a la Festa.