Glossa del Bisbe de Solsona amb motiu de l’1 d’octubre

Aniré a votar

A les vigílies del dia 1 d’octubre, crec que he de recordar la Doctrina Social de l’Església sobre el dret a l’autodeterminació i a la independència dels pobles i nacions i he de revelar-vos el meu discerniment i la meva decisió.

Heus aquí una selecció de textos, que trobareu més íntegres i ben citats en aquest enllaç: Textos del Magisteri Pontifici

“Tot ordre nou en la condició i les relacions dels pobles i dels estats, […] ha de reconèixer a totes les nacions grans o petites el dret inviolable de determinar llur pròpia sort” Pius XII. 1942

“Nos no podem amagar les nostres greus preocupacions davant la persistència o l’agreujament de situacions que Nós deplorem molt, com, […] els obstacles a l’autodeterminació dels pobles […], la repressió de la llibertat d’expressar les sanes opinions” Pau VI. 1973

“Sí, fins que els drets de tots els pobles, entre els quals hi ha el dret a l’autodeterminació i a la independència, no seran degudament reconeguts i honorats, no podrà existir-hi una pau veritable i duradora” Pau VI. 1973

“Hom ha ofegat les llibertats del poble, la seva facultat d’autodeterminar-se, esforçant-se de suprimir la identitat nacional” Joan Pau II. 1983

“En termes legals, aquests criteris poden expressar-se com a reconeixement dels drets humans: […] el reconeixement dels drets dels pobles a l’autodeterminació i a la independència” Joan Pau II. 1985

 “La justícia, en efecte, passa a través del respecte dels drets dels pobles i de les nacions a disposar d’ells mateixos. […] Encara hi ha pobles que no veuen reconegut llur dret a la independència” Joan Pau II. 1988

“Ningú […] no està mai legitimat a afirmar que una determinada nació no és digna d’existir. […] són possibles diverses formes d’agregació jurídica entre diferents nacions, […] a condició que hi hagi un clima d’autèntica llibertat, garantida per l’exercici de l’autodeterminació dels pobles”  Joan Pau II. 1995

 “La Seu Apostòlica, que ha saludat favorablement la constitució del nou estat [Eslovènia], […] ha apreciat la manera pacífica i democràtica amb la qual heu assolit la plena sobirania” Joan Pau II. 1996

“La pau podrà ser justa i durable només si es recolza en el diàleg lleial entre parts iguals, en el respecte a la identitat i de la història de cadascú, en el dret dels pobles a la lliure determinació del seu destí, de la seva independència […]. No pot haver-hi excepcions!” Joan Pau II. 1997

Heus aquí el meu discerniment i la meva decisió.

No és just que ens sigui negat i impedit l’exercici de l’autodeterminació. Tots sabeu que: es tracta d’un dret inalienable de tota nació; una gran majoria social el vol exercir; era el punt primer dels programes electorals dels partits polítics que varen guanyar les darreres eleccions autonòmiques; ha estat demanat a l’Estat amb la possibilitat de pactar-ne totes les condicions; el Parlament de Catalunya ha aprovat la llei que regula el seu exercici i el Govern de la Generalitat ha convocat el referèndum que ho ha de fer possible, malgrat tot sembla indicar que no reunirà les condicions internacionalment establertes per al seu reconeixement; i la societat l’està defensant contra tots els atacs imaginables. A més, els presidents del Parlament i de la Generalitat, els consellers i molts diputats, alcaldes i alts càrrecs de la Generalitat estan arriscant la seva llibertat, carrera i patrimoni, per a oferir-nos, per primera vegada a la història, l’oportunitat d’exercir-lo.

Si aquest proper diumenge hi ha urnes, jo aniré a votar!

Publicat el dins de Notícies

Comparteix
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone