El Parc de Sant Eloi acollí la tradicional festa de Sant Magí

El 19 d’agost els targarins celebraren la Festa de Sant Magí, en el recinte del parc de Sant Eloi, una tradició que es remunta al primer terç del segle XVIII donant continuïtat a la costum de retre culte a aquest màrtir, el qual a l’ermita de Sant Eloi compartia Sant Magí conjuntament amb altres cinc dedicats a la Mare de Déu del Pilar, Sant Eloi, Sant Pelegrí, Sant Joaquim i Santa Marina.

La festa s’inicià al matí amb la celebració de l’Eucaristia a l’ermita de Sant Eloi, oficiada per Mn. Josep Maria Vilaseca, rector de Tàrrega, amb la presència d’un nodrit grup de fidels omplint el recinte. Seguint la costum dels darrers anys es feu la benedicció dels càntirs omplerts amb l’aigua portada des de les Fonts de la Brufaganya, la qual acabada la missa són oferts als assistents per fer-ne el seu traguet. També, i com a tercer any consecutiu, els devots pogueren comprar un cantiret commemoratiu de la festa amb aigua de la Brufaganya.

En la festa d’enguany hi hagueren dues novetats. La primera la col·locació a l’atri de l’ermita de la majòlica original de l’any 1953 de Sant Magí, la qual presidia la fornícula de la font i placeta dedicada a l’any fins l’any 2013; any en què fou substituïda per una còpia idèntica, ja que l’original fou malmesa pels incívics. La restauració meresqué els elogis dels presents a l’acte de la seva descoberta i benedicció.

La segona fou gastronòmica amb la presentació de les galetes i pastissos, que s’han anomenat Gaiatons de Sant Magí elaborats per la pastisseria l’Antull de Tàrrega. La pretensió és que a partir d’ara formin part de la pastisseria local i com a un element distintiu de la festa de Sant Magí. Al final de la missa, a la font i placeta de Sant Magí, es compartí un tast del pastís elaborat expressament per la diada, així com del traguet de l’aigua portada des de les fonts de la Brufaganya.

A la nit hi hagué un concert a l’ermita de Sant Eloi pel grup Cosmos Quartet, omplint-se l’ermita i part de l’atri. Prèviament es feu un minut de silenci en homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils, interpretant-se el Cant dels Ocells, pel violoncel·lista del grup Oriol Prat. Un cop finalitzada la seva interpretació el Quartet  acabà el seu concert amb una coral de J.S. Bach que forma part de la Passió segons Sant Mateu, expressant que així volien sumar-se amb la seva música al homenatge a les víctimes del atemptat del passat 17 d’agost a Barcelona i Cambrils. El recital obtingué llargs aplaudiments del públic satisfet per l’interpretació realitzada per Cosmos Quartet. Als actes, encapçalats pel president de l’Associació Amics de l’Arbre Jaume Aligué, hi assistí el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tàrrega, Raül Palacios.

Informa: Josep Castellà / Fotos: Leopold Bonjorn

Publicat el dins de Notícies

Comparteix
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone