Xerrada organitzada pels grups de Missions, Mans Unides i Vida Creixent de la Parròquia de Tàrrega

Al local social de la Societat Ateneu, tingué lloc una xerrada sobre “La situació dels pagesos de tradició al Brasil enfront dels nous terratinents”, a càrrec de Ruben Siqueira, membre de la Comissió Pastoral de la Terra (CPT), d’aquell país sud-americà.

La presentació davant d’un auditori targarí i de Bellpuig, anà a càrrec de Miracle Llorens de Mans Unides de Tàrrega, amb la col·laboració com a traductor de Vicenç Quinquilla, president diocesà de Vida Creixent. Acompanyat d’unes projeccions  fotogràfiques i gràfics, en una documentada i llarga intervenció, Siqueira explicà la  lluita difícil i cruenta davant la problemàtica que pateix la pagesia tradicional, que s’agrupa per a defensar la població rural del Brasil cada cop més empobrida. Creixen en gran manera les grans superfícies de terrenys dedicades als monocultius de cara als sectors de l’exportació i l’alimentació de ramaderia, de la qual Brasil és el principal productor a nivell mundial.

L’extraordinària desforestació de grans zones per dedicar-les als monocultius ha produït inclús la secada d’algunes conques dels rius, incrementant la reducció de les terres cultivables i l’empobriment rural tradicional. Tot això encara que existeix una Llei de la Terra la qual no s’aplica en benefici dels nous i poderosos terratinents, i d’una corrupció política. D’aquí explicà Ruben Siqueira l’existència d’un moviment cada cop més important en defensa de les tradicionals zones rurals d’aquell país, moguts per l’esperança.

Informa: Josep Castellà
Fotos: Josep M. Gràcia i Josep Castellà

Publicat el dins de Notícies

, ,